Pizza van speltmeel

  • 45 mins
  • 11 ingredients
  • Servings 2
  • Prep 45 (+ 60 min rijzen) min
  • Course

Ingredients

  • Speltmeel of meel (tipo '00) 250 gram
  • Gist (droog) 1/2 zakje van 7 gram
  • Paneermeel of griesmeelpoeder 2 eetlepels
  • Zout 1/2 theelepel
  • Water (lauw) 162 ml
  • Knoflooktenen 2
  • Blik tomatenblokjes 400 ml
  • Mozzarella 1 bol
  • Basilicum bosje
  • Zout en peper naar smaak
  • Olijfolie

Zelf pizza maken is erg makkelijk, alleen het rijzen neemt tijd in beslag. Je kunt pizza eventueel met speltmeel maken voor de ‘gezondere’ variant.

Meng het meel met het zout. Mix het lauwe water met een halve zakje droge gist. Meng dit vervolgens door het meel. Je kunt het deeg vervolgens laten kneden door de keukenmachine of met de hand. Zorg dat je niet te lang kneed, maar lang genoeg zodat het gist zijn werk gaat doen. Gebruik je handpalm om het deeg uit elkaar de duwen. Als het deeg elastisch aanvoelt is het klaar en kun je er 2 bollen van maken. Bestrooi een bakplaat met griesmeelpoeder of paneermeel. Leg hier de 2 bollen op en bestrooi de bollen met een beetje meel. Bedek de bakplaat met een vochtige theedoek. Laat het deeg minimaal 1 uur rijzen ( bij voorkeur 2 uur) op een ‘warme’ plek. Dit mag in de keuken zijn, zo lang het niet op een koele plek is.

Ondertussen kun je de tomatensaus maken. Fruit de knoflook in olijfolie in de pan. Voeg het blik tomaten en handvol basilicum toe en breng op smaak met zout en peper. Laat de saus 5 minuten doorkoken. Haal van het vuur en zeef de saus. De basilicum en knoflook hebben smaak afgegeven, maar mogen nu uit de saus. Indien je de saus te dun vindt, kun je de saus laten inkoken.

Verwarm de oven op 220 graden. Bestuif het keukenblad met meel en rol de 2 bollen uit met een deegroller. Verdeel de tomatensaus over de pizza. Zorg dat je een rand houdt zonder tomatensaus. Verdeel de mozzarella en verse basilicum over de pizza’s en besprenkel licht met olijfolie. Breng de pizza op smaak met zout en peper.

Eventueel kun je extra ingrediënten toevoegen, bijvoorbeeld champignons, chorizo, artisjok, olijven, parmaham en rucola. De parmaham en rucola verdeel ik pas over de pizza als deze uit de oven komt.

De pizza’s mogen 7 tot 10 minuten in de oven.

Print Recipe

No Comments

    Leave a reply