Gevulde speculaas zonder suiker

  • 40 mins
  • 9 ingredients
  • Prep 40 (plus 60 minuten wachttijd) min

Ingredients

  • Amandelschaafsel 150 gram
  • Dadels (bij voorkeur grote zachte medjool dadels) 150 gram (ontpit)
  • Speltmeel 250 gram
  • Kokosolie 100 gram (niet gesmolten)
  • Eieren 2
  • Speculaaskruiden 3 eetlepels
  • Bakpoeder 1 theelepel
  • Zout snufje
  • Amandelen 15 stuks

Hak de dadels fijn en verdeel over 2 kommen. Een kom met 100 gram dadels en een kom met 50 gram dadels. Giet hier vervolgens een scheutje kokend water bij en laat de dadels minimaal 20 minuten weken. Door het toevoegen van het kokende water vallen de dadels uit elkaar.

Na 20 minuten meng je het dadelmengsel (100 gram) samen met het amandelschaafsel, 1 ei en snufje zout in de keukenmachine. Laat de machine draaien tot een compact mengsel. Verdeel het amandelmengsel in vershoudfolie en laat 30 minuten rusten in de koelkast. Zorg dat de vulling direct het formaat heeft van de grote van je springvorm.

Smelt de kokosolie in een pannetje. Split een ei. Bewaar het eigeel om straks de speculaas mee in te smeren voor deze de oven in gaat.  Meng het eiwit met het 50 gram dadelmengsel, speltmeel, bakpoeder, speculaaskruiden, snufje zout en kokosolie in de keukenmachine. Wanneer alle ingrediënten goed door elkaar zijn gemengd, verdeel je het deeg in 2 gelijke ballen. Druk de deegballen plat en verpak deze in vershoudfolie. Laat 30 minuten rusten in de koelkast.

Bekleed een kleine springvorm (20 centimeter) met bakpapier. Bestrooi het aanrecht met (spelt)bloem. Rol een deel van het deeg uit op het aanrecht en leg deze op de bodem van de springvorm. Leg vervolgens de amandelvulling op het deeg.

Rol het tweede deel van het deeg uit en bedek deze over de amandelvulling. Zorg dat de vulling goed bedekt is. Versier de bovenkant met amandelen en bestrijk met het eigeel.

Zet de gevulde speculaas 25 minuten in een oven van 175 graden.

De speculaas kun je ongeveer een week bewaren in een afsluitbare bak.

In plaats van suiker is er in dit recept gekozen voor dadels. De gevulde speculaas is dus minder zoet. 

 

 

 

Print Recipe

No Comments

    Leave a reply