Bladerdeeg is een veelzijdig ingrediënt dat perfect is voor het maken van feestelijke hapjes. Een van mijn favoriete recepten is bladerdeeghapjes met geitenkaas en honing. Voor dit recept heb je nodig:
- 1 pakje bladerdeeg
- 200 gram zachte geitenkaas
- 3 eetlepels honing
- 1 ei, losgeklopt
- Sesamzaadjes of gehakte walnoten (optioneel)
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Snijd het bladerdeeg in vierkantjes en leg een beetje geitenkaas en een druppel honing in het midden van elk vierkantje. Vouw de punten van het bladerdeeg naar het midden toe en bestrijk de hapjes met het losgeklopte ei. Strooi er eventueel wat sesamzaadjes of gehakte walnoten over. Bak de hapjes in de voorverwarmde oven voor 15-20 minuten, of tot ze goudbruin zijn.
Gevulde champignons zijn een heerlijk en eenvoudig te bereiden feesthapje. Voor dit recept heb je nodig:
- 12 grote champignons
- 100 gram roomkaas
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 2 eetlepels fijngehakte peterselie
- Zout en peper naar smaak
- Olijfolie
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Maak de champignons schoon en verwijder de steeltjes. Meng de roomkaas, knoflook, peterselie, zout en peper in een kom. Vul elke champignon met een beetje van het roomkaasmengsel. Leg de gevulde champignons op een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel met een beetje olijfolie. Bak de champignons in de voorverwarmde oven voor 15-20 minuten, of tot ze gaar en goudbruin zijn.
Bruschetta is een klassiek Italiaans feesthapje dat altijd een hit is op feestjes. Voor dit recept heb je nodig:
- 1 stokbrood, in plakjes gesneden
- 4 tomaten, in blokjes gesneden
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 1 handvol verse basilicum, fijngehakt
- 2 eetlepels olijfolie
- Zout en peper naar smaak
Meng de tomaten, knoflook, basilicum, olijfolie, zout en peper in een kom en laat het mengsel even staan zodat de smaken goed kunnen mengen. Rooster de plakjes stokbrood in een grillpan of onder de grill in de oven tot ze goudbruin en krokant zijn. Beleg elk plakje stokbrood met een beetje van het tomatenmengsel en serveer direct.
Een garnaalcocktail is een klassiek feesthapje dat je eenvoudig kunt serveren in kleine glaasjes. Zo maak je dit recept:
- 200 gram gepelde garnalen
- 4 eetlepels mayonaise
- 2 eetlepels ketchup
- 1 eetlepel whisky of cognac (optioneel)
- Sla naar keuze, fijngesneden
- 1 citroen, in partjes
Meng de mayonaise, ketchup en eventueel de whisky of cognac in een kom. Verdeel wat fijngesneden sla over de bodem van de glaasjes en schep hier wat van het cocktailsausmengsel over. Leg hier een paar garnalen op en garneer met een partje citroen. Serveer de garnaalcocktail glaasjes gekoeld.
Mini quiches zijn ideaal voor feestjes en je kunt ze eenvoudig op voorhand maken. Zo maak je dit recept:
- 1 pakje bladerdeeg
- 4 eieren
- 200 ml slagroom
- 200 gram geraspte kaas
- 1 ui, fijngehakt
- 100 gram spekblokjes
- Zout en peper naar smaak
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Vet een muffinvorm in met wat boter of olie. Snijd het bladerdeeg in vierkantjes en bekleed elk muffinvormpje met een stukje bladerdeeg. Bak de spekblokjes en ui in een koekenpan tot ze gaar zijn. Verdeel dit mengsel over de met bladerdeeg beklede muffinvormpjes. Meng de eieren, slagroom, kaas, zout en peper in een kom en schenk dit mengsel over het spek en de ui. Bak de mini quiches in de voorverwarmde oven voor 20-25 minuten, of tot ze goudbruin en gaar zijn.
Deze heerlijke hamrolletjes zijn een eenvoudig en smaakvol feesthapje. Zo maak je dit recept:
- 100 gram Serranoham of andere gedroogde ham
- 100 gram roomkaas
- 1 handvol rucola
- Zongedroogde tomaten op olie, fijngehakt
Leg een plakje ham op een snijplank en besmeer dit met een dun laagje roomkaas. Leg hier wat rucola en fijngehakte zongedroogde tomaten op. Rol het plakje ham op en snijd het rolletje in kleinere stukjes. Herhaal dit met de rest van de ham en serveer de rolletjes op een mooie schaal.
Gevulde dadels zijn een heerlijk zoet en hartig feesthapje. Zo maak je dit recept:
- 12 dadels, ontpit
- 100 gram zachte geitenkaas
- 12 halve walnoten
Vul elke dadel met een beetje geitenkaas en druk hier een halve walnoot in. Leg de gevulde dadels op een schaal en serveer ze op kamertemperatuur.
Met deze heerlijke recepten voor feestelijke hapjes maak je van elk feestje een succes! Eet smakelijk!
Schrijf een reactie